Make your own free website on Tripod.com
Badan yang sihat datangnya daripada pemakanan baik. Perkembangan struktur badan memerlukan nutirisi yang cukup. Setiap makanan yang dimakan mengandungi zat-zat tertentu, antaranya mineral, protein, vitamin, kolestrol, kabohidrat, dan bahan-bahan lain.

Dalam bina badan kandungan zat dalam makanan amat di titik beratkan ini adalah kerana tahap perkembangan otot bergantung kepada jumlah zat yang diambil.

Protein
Protein merupakan zat utama bagi membantu baik pulih tisu-tisu rosak dan mengekalkan. Antara sumber protein yang tinggi adalah telur putih, susu, soya, dada ayam, tuna dan Yogurt. Pengambilan protein berlebihan tidak memberi kesan sampingan keatas kesihatan. Se eloknya selepas 20 minit selesai melakukan latihan dapatkan bekalan protein yang secukupnya bagi menampung proses recovery tisu yang telah rosak semasa latihan.

Food
Tuna (1 6oz Can)
Chicken Breast (roasted)
1 Large Egg White
Egg Whole
1 Cup Plain Yogurt (Skim)
Skim Milk (8 oz.)
Fat Free Cottage Cheese (1/2 Cup)

Calories
180
142
16
75
144
86
80

Protein
39g
27g
3.4g
6.2
11.9g
8.4g
13g
Carbohydrates
0g
0g
4g
0.6
16g
12g
6g
maklumat tambahan akan di tambah sedikit masa lagi.
Tip Hari ini
Putih telur mengandungi amino asid semula jadi yang amat diperlukan dalam proses pembaikpulih sel-sel tisu yang telah rosak
Kepada sesiapa yang ingin order suppliment / untuk maklumat ubat-ubatan keluaran Weider sila e-mail kepada "rimau_kumbangg@hotmail.com"